Szezonális kedvenc a sütőtök. Mindamellett, hogy nyersen A, C, D vitaminokban, magja pedig omega-3 zsírsavakban is gazdag, kiváló őszi fogásokat készíthetünk belőle. Például ínycsiklandozó vegán krémlevest, aminek a recepjét alább megosztom veled.
Rózsaborsos sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
- egy nagyobbacska sütőtök
- 1 közepes fej hagyma
- pár sárgarépa
- egy kávéskanálnyi garam masala
- 2 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- friss gyömbér
- 2 dl kókusztej
- 2 dl narancslé
- 5dl víz
díszítéshez:
- rózsabors
- friss mentalavél
- pirított tökmag
Elkészítés:
A kimagazott sütőtököt nagyobb darabokban a félbevágott sárgarépákkal együtt a sütőtepsibe helyezzük. Garam masalával hintjük meg és olívaolajjal locsoljuk meg (80 fokon, 40 percig sütjük). Közben egy lábasban olívaolajat hevítünk, belereszeljük a friss gyömbért. A megsült tököket megszabadítjuk a héjjuktól és a répákkal együtt a lábasba tesszük. Felöntjük kókusztejjel, vízzel, narancslével és botmixerrel pürésítjük. Majd hozzáöntünk a püréhez 5dl vizet, sózzuk, összekeverjük. Tálaláskor sütőtök chipsel, rózsaborssal, pirított tökmaggal és friss mentával díszítjük.
Jó étvágyat kívánok az isteni leveshez!
_dzy
ॐ