yóga_ॐ

Hídon

2019. július 05. 12:06 - demeter zita

 

jh.jpg

Egy híd közelebb visz valamit valamihez. Összeköt. Térélményt ad. Egy híd közepén lenni más perspektívát nyújt, mert látható két oldal és ami a híd alatt helyezkedik el és vonulhat hosszasan. A budapesti Szabadság híd alatt a Duna folyó. A Duna önmagába véve egy csodálatos természeti jelenség, mely országhatárokon ível át. Budapestet kettészeli. A hidak összekapcsolják azt. A szanszkrit eredetű jóga szó egyik értelemezésében szintén kapcsolódást jelent. Kapcsolódás például a jelenhez, MAGunkhoz, a forráshoz és a környezetünkhöz. Ezeknek a lehetőségeknek a megtapasztalása egyfajta szabadság, mely mindenki számára nyitva áll. Hasonlóan, mint a Szabadság híd-élmény.

jh2.jpeg

Régen az emberek jóval kevesebbet időztek a köztereken és nem igazán használták a bennük rejlő opciókat. Viszont mi, az Y generáció többsége ihletett állapotba kerül szinte bármilyen szabad tér láttán és programokat, közös működéseket varázsol rá, akár ad hoc jelleggel. Az így kialakított tereknek jellegzetességei lehetnek például, hogy nincs terhelés, nyomás a szolgáltatók részéről, valamint a programokat maguk a résztvevők generálják és így válik az egész közösségivé.

2016. július 7-én velünk is hasonlóan történt, miután a  Szabadság hidat infrastrukturális városi fejlesztés miatt lezárták. Gerilla üzemmódban megszerveztük az első Jóga a hídon eseményt. Persze betonon jógázni önmagába véve nem nagy élmény, de a híd által biztosított “terességben”, áramlásban a Duna felett, a Dunával, a városban, szabadég alatt akárhogyan is, különleges tapasztalás. Majd 2017-ben, 2018-ban és idén is a Város És Folyó Egyesület (a VALYO 9 évvel ezelőtt jött létre, hogy közelebb hozza a városlakókat a folyóhoz) segítségével, koordinálásával teremtjük együtt a programot.

jh4.jpeg

2018-ban a 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállításon a Magyar Pavilonban pedig két alkotócsoport megjelenítette a szabad és teres hangulatot- a Kultúrgorilla, mint kurátor, a Studio Nomadmint építészeti tervező - fókuszban a kialakult új városi, Szabihíd horizontunkkal. A kiállításhoz egyedi katalógus is készült letisztult, minimál designban. Tavaly kaptam egy példányt. Bevallom őszintén, nem győzöm elégszer lapozgatni, többedik olvasás után még mindig felfedezek valami újdonságot. Tartalma diskurzuson, vízión, múlton, jelenen és jövőn alapul. És emberi tapasztalatokon. Ezúton is gratulálok a szerkesztőnek, a szerzőknek, a tervezőknek!

jh3.jpeg

2019. július 6-tól, szombattól, négy hétvégére ismét közterületté válik a Szabadság híd. 2019. július 7-én, vasárnap újra Jóga a hídon//Yoga on the Bridge immáron ötödik alkalommal, ha az időjárás is engedi. És most arra is gondolok, hogy klassz lenne, ha Budapesten lenne egy gyalogos híd. Miért? Mert a tapasztalat és a tények azt mutatják, van rá igény.

jh5.jpeg

A  következő Jóga a hídon//Yoga on the Bridge leírását az alábbi linkre kattintva találod:

 Jóga a hídon//Yoga on the Bridge v

_dzy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://demeterzitayoga.blog.hu/api/trackback/id/tr3414927284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása