yóga_ॐ

ALAPOZÁS_2

2015. október 19. 22:49 - demeter zita

 

 

Ájurvéda

Nálam az Ájurvédával való ismerkedés a jógával együtt érkezett az életembe. Szerintem a kettő együtt képes lehet egy felborult állapotba egyensúlyt vinni. A jóga felfogható az Ájurvéda részeként, ezért az abban való elmélyedés, majd beépítése  a mindennapokba erősen ajánlott.

Az Ájurvédáról röviden:

Keletkezése: i.e. 3000-es évekre datálható. Lelőhelye: a Védák vagy védikus irodalom, amiben megalapozták (hála!:)) ezt az egyedülálló gyógymódot. ÁJUR=élet + VÉDA=tudás, megismerés = az "élet tudománya". Szokás életszemléletnek is nevezni, amely fut elméleti és gyakorlati síkon egyaránt. Gyógyászat terén elsősorban az egészség megőrzésével foglalkozik. Három alappillére: 

- a tisztítókúrák

- a táplálkozás

- a mozgás

Az Ájurvéda mindig a saját alkati adottságok mentén "operál".  A 3 dosha (="ami változik") a természetben szintén megtalálható, ezért itt a ciklikus (évszakok, napszakok, stb.) változásokat figyelembe véve érdemes gondolkozni.

 

ajurveda_blog.jpg

A  szervezetet alkattípusokra (kapha, pitta, vata) osztja és minden szervezetnek alkatához megfelelő tisztítókúrát, táplálkozást, mozgást javasol az egyensúly visszaállítása vagy megőrzése érdekében.

Most zárszóként egyik tanáromtól, Baktai Ádámtól idézek, mert szerintem jó lehet látni az alábbit:

"de nem csak az évszakok váltása ténykedik a harmónia megalkotására, hanem minden természeti jelenség az árapálytól kezdve, az El Ninoig minden az egyensúlyt szolgálja a világban. Ezért is változik ennyire durván a világunk, ezért van, hogy egyre szigorúbb arcát mutatja felénk az Anyatermészet, mert mi is egyre durvább dolgokat követünk el ellene, és így csak drasztikus és kemény lépésekkel tudja, próbálja visszaállítani a harmóniát."

 

fotó: xyz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://demeterzitayoga.blog.hu/api/trackback/id/tr9413953618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása