yóga_ॐ

Palkonya Hangja_

2020. szeptember 25. 19:50 - demeter zita

hb1.jpeg

Megérkeztem Palkonyára. Mintha csak az olaszországi Toszkánában járnék. A térség dűlöi, áramló lankái bearanyoznak a naplementékkel, felkeltékkel és a friss terekkel együtt. És nemcsak a természeti adottságok, hanem a hegytetetőn lévő Haraszti birtok ízletes borai és a már harmadik éve szerveződő eseményei is. Utána kellett járnom, hogy a szőlőművelésen és a finomabbnál finomabb borokon túl egészen pontosan mi folyik Palkonyán. Haraszti Ferenc a Haraszti Birtok gazdája és a Palkonya Hangja egyik megálmodója mesél a Villány melletti birtok kalandos múltjáról_jelenéről_jövőjéről:

img_9789.JPG

Mikorra datálhatóak a Haraszti gazdálkodás kezdeti lépései?

Az 1820-as években kovács Üknagypapám kezdte el a 2 hektáros földet művelni. Akkoriban a telken még csak egy kis ház volt. Én 3 évvel ezelőtt vásároltam vissza nagynénéméktől. Azóta alakítgatom az immáron 4 hektáros birtokot. A családi kalandunkhoz, a múlthoz, hozzátartozik az a tény, hogy a szüleim nem igazán támogatták ezt a projektet. Kételyeik voltak, hogy ki-mit fog ott kezdeni magával, mivel se víz, se áram. Ki fog ide feljönni…

hb3.jpeg

Nekem úgy tűnik egyértelműen van, aki fejön ide. Több száz fős rendezvények alakulnak a hegytetetőn.

Valóban. A borászat és a Palkonya Hangja iránt is nagy az érdeklődés. A fesztivált Élő Marcival indítottuk útjára 2017-ben. Akkor még a faluközpontban zajlott a program. Tuti nagyszínpad világzenei repertoárral, Dél-Amerikából érkező  zenekarokkal. Viszont tavaly és idén a 3. Palkonya Hangja a Haraszti Birtokon zajlott tök nagy sikerrel. Ehhez bátran megtizedeltük a fesztivál költségvetését, kisebben gondolkoztunk. És így is az lett a tapasztalatunk, hogy nagyot szólt. Sőt! A kultúra, a kulináris élmények képviselete és a szerevezések mentén egy vagány, modernkori hippiközösség is pezseg a rendszerben. A szülők pedig látva a sikereket, teljes vállszélességgel támogatnak minket. Ezért nagyon hálásak vagyunk.

fullsizerender.jpeg

Milyen fejlesztések várnak rátok a jövőben?

A fejlesztések már a jelenben is történnek. Például az áramot napelemszigettel nyerjük. 2021 tavaszára kútfúrás van beizzítva és egy laza parkosítás. Mediterrán növényekkel. Aztán érkezik a 4. Palkonya Hangja, amire már most elkezdtük a hangolódást…

A Haraszti Birtok következő eseménye itt: Birtok Music Live

 

_dzy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://demeterzitayoga.blog.hu/api/trackback/id/tr1916214504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása